Tuuli Takala

soprano

Tuuli Takala

soprano

Tuuli Takala

soprano

soprano

Tuuli Takala

arrow
arrow

Biografia suomeksi

Biografia suomeksi

in English

Tuuli Takala on yksi ikäluokkansa menestyneimmistä suomalaisista sopraanoista, niin Suomessa kuin maailmallakin. Hän kuuluu syksystä 2017 lähtien kuuluisan Dresdenin Valtionoopperan (Semperoper) solistikuntaan ja esiintyy vakituisesti monilla kotimaan ja ulkomaiden päänäyttämöillä. Takala on tunnettu muun muassa poikkeuksellisen kauniista (Der Neue Merker Online) ja sävykkäästä äänestään (ESS), sekä kiehtovasta näyttämötyöskentelystään (Musik-in-Dresden).

Takala teki ammatillisen debyyttinsä Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2013 W.A. Mozartin Taikahuilu-oopperan Yön kuningattaren roolissa. Sittemmin roolista on muodostunut yksi Takalan esitetyimmistä ja kysytyimmistä rooleista ympäri maailman (mm. Suomen Kansallisooppera, Savonlinnan Oopperajuhlat, Berliinin Deutsche Oper ja Komische Oper, Semperoper Dresden, Klagenfurtin, Essenin, Toulonin sekä Bielefeldin oopperat). Yön kuningattaren lisäksi Takalan kiitettyihin rooleihin lukeutuvat mm. Figaron häiden Susanna  (Suomen Kansallisooppera) sekä Rigoletton Gilda (Semperoper Dresden & Savonlinnan Oopperajuhlat) ja Zerlina Don Giovannissa (Savonlinnan Oopperajuhlat). Vuodet 2015-17 Takala oli kiinnitettynä Semperoper Dresdenin Nuorten solistikuntaan (Junges Ensemble). Näinä vuosina hän valloitti Dresdeniläisyleisön mm. rooleissa Gilda (Rigoletto), Blonde (Ryöstö Seraljista), Olympia (Hoffmannin kertomukset), Yön kuningatar ja Papagena (Taikahuilu), Waldvogel (Siegfried), Frasquita (Carmen) ja Barbarina (Figaron häät).

Kuluvalla kaudella 2017-2018 Tuuli esiintyy Dresdenin Semperoperissa jälleen Gildan, Yön kuningattaren, Olympian ja Blonden rooleissa, sekä Marzellinen (Fidelio) osassa. Lisäksi hän uusii roolinsa Metsälintuna Wagnerin Siegfried-oopperassa, jonka johtaa Christian Thielemann. Kesällä 2018 hän palaa Savonlinnan oopperajuhlille roolidebyytissään Margueritena (Faust). Yön kuningattarena (Taikahuilu) Tuuli esiintyy kaudella 2017-2018 jälleen Berliinin Deutsche Operissa, sekä Essenin ja Toulonin oopperataloissa. Alkuvuodesta 2018 Tuuli palaa Suomeen tulkitsemaan Amanda Rossin roolin uudessa, Tampereen oopperan tuottamassa maailman ensi-iltaproduktiossa Olli Kortekankaan uudesta oopperasta Veljeni vartija. Ooppera kertoo vuoden 1918 Suomen sisällissodan tapahtumista.

Menestysroolien lisäksi Tuuli on myös palkittu oopperalaulaja monissa kansallisissa ja kansainvälisissä laulukilpailuissa. Kesällä 2013 hän voitti 1. palkinnon sekä Timo Mustakallio -laulukilpailuissa Savonlinnassa, että Kangasniemen laulukilpailuissa. Aikaisemmin samana keväänä (2013) hän oli finalisti ja palkittiin Arnold Schönberg Center -erikoispalkinnolla Kansainvälisessä Hilde Zadek -laulukipailussa Wienissä, Itävallassa. Kesällä 2015 Tuuli oli finalisti ja voitti kaksi erikoispalkintoa 34. Kansainvälisissä Hans Gabor Belvedere laulukilpailuissa Amsterdamissa. Muihin tunnustuksiin kuuluvat muun muassa Tuulin valinta Vuoden nuoreksi muusikoksi 2014 yhdessä baritoni Waltteri Torikan kanssa (Pro Musica Säätiö).

Tuuli opiskeli Sibelius-Akatemiassa ensin musiikkikasvatusta (Musiikin kandidaatti) lauluopettajanaan Aulikki Eerola, ja myöhemmin Laulumusiikin osaston oopperakoulutuksessa (Musiikin maisteri) Ritva-Liisa Korhosen johdolla. Osana opintojaan Tuuli esiintyi Fiordiligin (Così fan tutte) sekä La Contessa di Follevillen (Matka Reimsiin) rooleissa. Lauluopintojaan Tuuli on täydentänyt Helsingin Metropolia Ammattikorkeakoulussa sekä useilla mestarikursseilla Suomessa ja ulkomailla.

Takala_0022-2

Oopperan ja musiikkiteatterin ohella Tuuli on myös aktiivinen lied- ja oratoriomusiikin esittäjä sekä kysytty konserttisolisti. Hän on konsertoinut ympäri Suomen sekä mm. Lontoossa, Wienissä ja Tokiossa. Joulukuussa 2017 Tuuli nähtiin sopraanosolistina perinteisessä ZDF:n Adventtikonsertissa Dresdenin Frauenkirchessä, yhdessä sopraano Diana Damraun ja baritoni Benjamin Applin kanssa. Konsertin johti Christian Thielemann ja se televisioitiin ympäri Eurooppaa. Tuulin kirkkomusiikkiohjelmistoon lukeutuvat mm. J.S. Bachin Jouluoratorio, Johannes-passio ja H-mollimessu, Händelin Messias, Vivaldin Gloria sekä Mendelssohnin Elias –oratorio. Häntä on myös kuultu usean suomalaisen eturivin orkesterin ja kuoron solistina teoksissa kuten Mozartin Requiem ja Exsultate Jubilate, Brahmsin Ein Deutsches Requiem sekä Poulencin Gloria.

Tuuli syntyi musikaaliseen perheeseen Helsingissä vuonna 1987. Hän aloitti musiikillisen koulutuksensa 5-vuotiaana instrumenttinaan viulu, joka säilyi hänen pääinstrumenttinaan liki 15 vuotta. 6-vuotiaasta lähtien Tuuli lauloi myös lukuisissa kuoroissa, kuten maineikkaissa Tapiolan kuorossa ja EMO Ensemblessä. Monipuolisen ja laajan musiikkitaustansa ja koulutuksensa ansiosta Tuuli on kotonaan monessa eri musiikin tyylilajissa – aina klassisesta ja modernista musiikista poppiin ja jazziin.

Tuulin opintoja ja taiteellista työskentelyä ovat tukeneet mm. Jenny ja Antti Wihurin Rahasto, Pro Musica säätiö, Sibelius-Akatemian säätiö sekä Helsingin Svenska Teatern.

© Tiedot päivitetty maaliskuussa 2018. Biografian käyttöön on pyydettävä lupa tuulitakala.comista.