Tuuli Takala

soprano

Tuuli Takala

soprano

Tuuli Takala

soprano

Tuuli Takala

soprano

soprano

Tuuli Takala

arrow
arrow

Biografia suomeksi

Biografia suomeksi

in English

Tuuli Takala on yksi ikäluokkansa menestyneimmistä suomalaisista sopraanoista, niin Suomessa kuin maailmallakin. Hänellä on ollut vuodesta 2015 lähtien kiinnitys Dresdenin kuuluisaan Valtionoopperaan (Semperoper), jonka lisäksi hän esiintyy vakituisesti myös monilla Suomen ja ulkomaiden päänäyttämöillä. Takala on tunnettu muun muassa ‘poikkeuksellisen kauniista’ (Der Neue Merker Online) ja ‘sävykkäästä äänestään’ (ESS), sekä ‘kiehtovasta näyttämötyöskentelystään’ (Musik-in-Dresden).

Takala teki ammatillisen debyyttinsä Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2013 W.A. Mozartin Taikahuilu-oopperan Yön kuningattaren roolissa. Sittemmin roolista on muodostunut yksi Takalan esitetyimmistä ja kysytyimmistä rooleista ympäri maailman (mm. Suomen Kansallisooppera, Savonlinnan Oopperajuhlat, Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresden, Komische Oper Berlin, Klagenfurtin, Essenin, Toulonin oopperatalot ym.). Yön kuningattaren lisäksi Takalan tärkeimpiin rooleihin lukeutuvat mm. Rigoletton Gilda (mm. Semperoper Dresden ja Savonlinnan Oopperajuhlat), Figaron häiden Susanna  (Suomen Kansallisooppera) sekä Zerlina Don Giovannissa (Savonlinnan Oopperajuhlat), sekä tuoreimpana Marguerite Gounod’n oopperassa Faust (Savonlinnan Oopperajuhlat 2018).


Vuodet 2015-17 Takala oli kiinnitettynä Semperoper Dresdenin Nuorten solistikuntaan (Junges Ensemble). Näinä vuosina hän valloitti dresdeniläisyleisön mm. rooleissa Gilda (Rigoletto), Blonde (Ryöstö Seraljista), Olympia (Hoffmannin kertomukset), Yön kuningatar (Taikahuilu), Waldvogel (Siegfried), Frasquita (Carmen) ja Barbarina (Figaron häät).

Kuluvalla kaudella 2018-2019 Tuuli esiintyy Dresdenin Semperoperissa jälleen Gildan, Yön kuningattaren ja Marzellinen (Fidelio) rooleissa. Hän laajentaa myös ohjelmistoaan uusilla rooleilla, kuten Sophie (Ruusuritari), Valencienne (Iloinen leski) sekä Echo uudessa ensi-iltaproduktiossa oopperasta Ariadne auf Naxos, jonka johtaa Christian Thielemann. Helmikuussa 2019 Tuuli debytoi Berliinin Valtionoopperassa (Staatsoper Unter den Linden) Yön kuningattarena uudessa Taikahuilun ensi-iltaproduktiossa, jonka ohjaa Yuval Sharon ja johtaa Franz Welser-Möst. Toukokuussa 2019 Tuuli debytoi samaisessa roolissa Wienin Volksoperissa.

Konserttilavoilla Tuuli esiintyy tällä kaudella Tampere Filharmonian solistina, kapellimestarinaan Santtu-Matias Rouvali (Carl Orffin Carmina Burana ja Richard Straussin lauluja), Staatskapelle Dresdenin solistina johtajanaan Vladimir Jurowski (Mendelssohnin Ein Sommernachtstraum) sekä Tapiola Sinfoniettan solistina, jolloin ohjelmassa on Debussyn Verlaine-lauluja Mario Venzagon johtamana. Kauden 2018-19 lopetuksen kruunaa esiintyminen sopraanosolistina W.A. Mozartin c-mollimessussa Savonlinnan Oopperajuhlilla, Kerimäen kirkossa (joht. Jaakko Kuusisto).

Menestysroolien lisäksi Tuuli on myös palkittu oopperalaulaja monissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Kesällä 2013 hän voitti sekä Timo Mustakallio -laulukilpailun Savonlinnassa että Kangasniemen laulukilpailun. Aikaisemmin samana keväänä (2013) hän oli finalisti ja palkittiin Arnold Schönberg Center -erikoispalkinnolla Kansainvälisessä Hilde Zadek -laulukipailussa Wienissä, Itävallassa. Kesällä 2015 Tuuli ylsi finaaliin yli 1300 laulajan joukosta ja voitti kaksi erikoispalkintoa 34. Kansainvälisissä Hans Gabor Belvedere laulukilpailuissa Amsterdamissa.

Muihin tunnustuksiin kuuluvat muun muassa valinta Vuoden nuoreksi muusikoksi 2014 (Pro Musica Säätiö), valinta Vuoden naissolistiksi 2018 ooppera-alan ensimmäisessä Aino-gaalassa sekä valinta Semperoperin Säätiön Curt Taucher -tunnustuspalkinnon saajaksi vuotuisen palkintogaalan yhteydessä syksyllä 2018.

Takala_0022-2

 Tuuli opiskeli Sibelius-Akatemiassa ensin musiikkikasvatusta (Musiikin kandidaatti) lauluopettajanaan Aulikki Eerola ja myöhemmin Laulumusiikin osaston oopperakoulutuksessa (Musiikin maisteri) Ritva-Liisa Korhosen johdolla. Lauluopintojaan Tuuli on täydentänyt myös Helsingin Metropolia Ammattikorkeakoulussa sekä useilla mestarikursseilla Suomessa ja ulkomailla.

Oopperan ja musiikkiteatterin ohella Tuuli on myös aktiivinen lied- ja oratoriomusiikin esittäjä sekä kysytty konserttisolisti. Hän on konsertoinut ympäri Suomen sekä mm. Lontoossa, Wienissä ja Tokiossa. Joulukuussa 2017 Tuuli nähtiin sopraanosolistina perinteisessä ZDF:n Adventtikonsertissa Dresdenin Frauenkirchessä yhdessä sopraano Diana Damraun ja baritoni Benjamin Applin kanssa. Konsertin johti Christian Thielemann ja se televisioitiin ympäri Eurooppaa miljoonille TV-katsojille.

Tuulin kirkkomusiikkiohjelmistoon lukeutuvat mm. J.S. Bachin Jouluoratorio, Johannes-passio ja H-mollimessu, Händelin Messias, Vivaldin Gloria sekä Mendelssohnin Elias –oratorio. Häntä on myös kuultu usean suomalaisen eturivin orkesterin ja kuoron solistina teoksissa kuten Mozartin Requiem ja Exsultate Jubilate, Brahmsin Ein Deutsches Requiem sekä Poulencin Gloria. Tuulin esikoislevy “tuulia” julkaistiin joulukuussa 2017. Levyllä kuullaan monipuolinen kattaus suomalaista laulumusiikkia tulkittuna yhdessä pianisti Tuula Hällströmin kanssa.

Tuuli syntyi musikaaliseen perheeseen Helsingissä vuonna 1987. Hän aloitti musiikillisen koulutuksensa 5-vuotiaana instrumenttinaan viulu, joka säilyi hänen pääinstrumenttinaan liki 15 vuotta. 6-vuotiaasta lähtien Tuuli lauloi myös lukuisissa kuoroissa, kuten maineikkaissa Tapiolan kuorossa ja EMO Ensemblessä.

Tuulin opintoja ja taiteellista työskentelyä ovat tukeneet mm. Jenny ja Antti Wihurin Rahasto, Pro Musica säätiö, Sibelius-Akatemian säätiö sekä Helsingin Svenska Teatern.

© Tiedot päivitetty tammikuussa 2019. Biografian käyttöön on pyydettävä lupa tuulitakala.comista.